חאן זרעוניה. צילומים: אסנת אלעז, ירון שניר

חאן זרעוניה 

חאן זרעוניה הגבוה והמרשים בולט כבר מכביש 4 - קשה לפספס את מבנה האבן החולש על השדות, ומספר סיפור עות'מאני שהמשיך לחוות ניסיונות עם שדות של יסמין מסביב. על שם החאן הוקמה שכונת זרעוניה הסמוכה.  
בלב שכונת זרעוניה ניצב מבנה אבן גדול, מרשים ומסקרן המתנשא לגובה ולצדו הגן "חוות זרעוניה".
בשנות ה-80 של המאה ה-19 שאף השלטון העות'מאני בישראל ליישב מהגרים מוסלמים בפריפריה של האימפריה, כדי שיעסקו בחקלאות. במסגרת זו הוקם מבנה אחוזה רחב ידיים על שטח של כ-4 דונם בו התגורר אפנדי בוסני. החלק הבנוי מקיף חצר פנימית. הבית נקרא זרעוניה על שם הדגן באזור (זרה בערבית), ויש הקוראים לו זרקוניה על שמו של ואדי זרקא – נחל התנינים הזורם כ-2 ק"מ צפונית לכאן.
בתחילת המאה ה-20 החלה כאן התיישבות יהודית, עם קניית האתר על ידי יק"א. לאחר שעזבו, הפכה חברת פיק"א את המקום לחוות ניסיונות חקלאית, וסביב המבנה נשתלו דונים רבים של פרחי יסמין לתעשיית הבשמים, גפנים, עצי פרי ושתילי אקליפטוס. ב-1925 התגורר כאן למשך שנתיים עם משפחתו ד"ר גוסטאב רייך (אליקים נגיד), אגרונום שניהל את החווה. עם עזיבתו אחרי שנתיים, נסגרה החווה.
בשנות ה-60 רכשה את המבנה משפחה חרדית והוא הוגדר כאתר מורשת לשימור. אולם הנכס שועבד מהמשפחה עקב חובות, וב-2005 הוצא למכרז בו זכו הזוג שולה וזאב מוזס, אשר שיפצו את המבנה בשיתוף המועצה לשימור אתרי מורשת. ברוב ימי השנה החאן סגור לכניסה, והוא משמש לאירועים לקהל אחת לתקופה.
לצד החאן הוקם גן חוות זרעוניה הכולל שבילים, משחקים ומתקני כושר, ופרגולה עם ספסלים לקהל הרחב, המשמשים גם לפעילויות חינוכיות עבור תלמידי בית הספר היסודי אמירים הצמוד, וכלל בתי הספר בבנימינה.
 

אתרים סמוכים: הבאר האנטילית, גן חוות זרעוניה, יקב בנימינה
מסעדות ובתי קפה בסביבה: גלניס - בית קפה ומאפיה, טופו אן



 

איך להגיע? בוייז:  חאן זרעוניה, רחוב השיבולת, בנימינה. 
x

#{title}

#{text}

#{price}