image alt

צילום: ירון שניר

הבאר האנטילית

הבאר האנטילית היא מתחם של באר משוחזרת בתוך מבנה, מנגנון שאיבה שפועל עד היום, ובריכת אגירה מוגבהת מאבן שנשמרה גם היא עד היום. אתר מרשים ומסקרן צמוד לגן חוות זרעוניה ולחאן זרעוניה המרשים בפני עצמו.  
 
שני עיגולי ברזל ענקיים מחוברים למוטות מקבלים את פני הבאים לרחוב השיבולת בפינת רחוב הנביאים שבשכונת זרעוניה, זהו לא פסל סביבתי, מבט נוסף מגלה שהם מחוברים למנגנון עתיק של באר, שנמצאת בתוך מבנה האבן המסורג. זוהי הבאר האנטילית, שנבנתה בתקופה העות'מאנית לצד חאן זרעוניה הסמוך.
הבאר שימשה להשקיית השדות באמצעות תעלות. שמה ניתן לה על שם האנטילים, כלי הקיבול, שמולאו במי הבאר ורוקנו לתוך בריכת האגירה הצמודה לבאר. מן הבריכה נמשכו תעלות בנויות אבן חפורות באדמה, שהובילו את המים לשדות.
מתיישבי החאן בתחילת המאה ה-20 השתמשו בבאר להשקייה וכן לשימוש ביתי בעזרת עגלות בהן הובלו המים. בראשית המאה העשרים נרכש השטח על ידי יק"א. במסגרת שיפוץ שערכה, הותקן מנוע דיזל ונפרסה רשת של צינורות מתכת להשקיית הגידולים של חוות הניסיונות החקלאית שפעלה מסביב.
בשנות השלושים של המאה ה-20, לאחר פירוק החווה, רכש האגרונום ד"ר גוסטב רייך (אליקים נגיד) 30 דונם ובהם הבאר והפרדס שלידה. כשהתייבשה הבאר עקב קדיחת בארות בסביבה, העלו מים לבריכה הצמודה לה מבארות אחרים, ומהבריכה הזרימו את המים לתעלות ההשקייה.
הבאר שוחזרה בשיתוף פעולה של מועצת בנימינה, המועצה לשימור אתרים ובתרומה של משפחת מוזס והיא משמשת כיום כאתר תיירות, מחקר ופעילויות חינוכיות.
 

אתרים סמוכים: חאן זרעוניה, גן חוות זרעוניה, יקב בנימינה
מסעדות ובתי קפה בסביבה: גלניס - בית קפה ומאפיה, טופו אן 
 

איך להגיע? בוייז:  באר זרעוניה 
צילומים: ירון שניר, אסנת אלעז, ראובן רפ, כרמית שלו לייפר
x

#{title}

#{text}

#{price}